همیشه نمای ساختمان، اولین چیزی است که چشمان هر بیننده ای را به خود خیره می کند. اگر شما با دیدن نمای زیبا و شیک یک ساختمان مواجه شوید، گذشته از اینکه این نما، آجری یا سنگی و یا حتی کامپوزیت باشد، رنگ آن در ذهن شما نقش می بندد.
فهرست مطالب
تعریف رنگ نما
رنگ نما از پوشش های بسیار مقاوم و زیبایی است که می توان به نمای بیرونی ساختمان های مسکونی یا اداری اضافه کرد و از زیبا بودن آن، لذت برد. معمولا رنگ نما، علاوه بر زیبایی خاص، دارای خاصیت ضد آب و ضد فرسایش است و می تواند جلوی نفوذ بیش از حد آفتاب یا حرارت و حتی آب باران را گرفته و عمر مصالح به کار رفته در ساختمان را بیشتر کند.
ضرورت استفاده از رنگ نمای ساختمان یا نما عایق مرکب، مانند ضرورت استفاده از بتن اکسپوز یا واش بتن در محوطه سازی یا فونداسیون ساختمان است. پی نباید دست کم گرفته شود.
ما در این مقاله قصد داریم در مورد رنگ نما، کاربردهای آن و همچنین انواع رنگ نما و مزایای نمای عایق در محوطه سازی برای شما صحبت می کنیم.
بهترین رنگ نمای ساختمان
نمای ساختمان از مهم ترین قسمت هایی است که در ارزش و زیبایی یک ساختمان یا بنا بسیار موثر است. همانطور که محوطه سازی و نمای داخلی و طراحی آن از اهمیت بالایی برخوردار است، رنگ نمای ساختمان نیز مهم است و باید به گونه ای باشد که نه تنها زیبا و چشم نواز باشد، بلکه مقاومت خوبی داشته باشد و از مصالح به کار رفته در ساختمان و فضای بیرونی آن، محافظت کند.
در گذشته برای نماکاری ساختمان های مسکونی، ویلا و یا ساختمان های اداری، از نمای آجری یا سنگی استفاده می شد. نمای کامپوزیت نیز یکی از انواع نما کاری بود که این روزها کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
اما در حال حاضر، علاوه بر استفاده از آجر یا سنگ، می توان از رنگ هم استفاده کرد. اما استفاده از هر رنگی برای نما کاری، مناسب نیست. شما نمی توانید از رنگ روغن یا اکریلیک مورد استفاده در داخل ساختمان، برای نما استفاده کنید.
برخی از رنگ ها و پوشش های مخصوص نمای خارجی ساختمان مانند کنیتکس یا رنگ الاستیک سیلیکونی، به گونه ای تولید می شوند که پوشش دهی خیلی بالا و خوبی داشته باشند. قرار نیست بعد از یک باران و برف و یا در اثر تابش نور خورشید، خیلی زود از بین برود. به همین دلیل بسیار مقاوم ساخته می شود.
کاربرد رنگ نما در ساختمان، برای نمای بیرونی دیوارهای ساختمان مسکونی یا اداری است. حتی می توان نمای بیرونی ویلاها را نیز با این پوشش، نماکاری کرد. نمای بیرونی برخی از اماکن تفریحی و ساختمان ها و سوله های خاص را نیز می توان با این رنگ ها پوشش داد.
بهترین رنگ نمای ساختمان باید دارای یک سری خصوصیات و ویژگیهای خاص باشد تا بتوان عنوان بهترین رنگ را به آن اطلاق کرد:
- باید قابلیت اجرایی شدن روی نماکاری قبلی و رنگ قبلی را داشته باشد.
- باید انعطاف پذیر باشد و قابلیت اجرا شدن در هر آب و هوایی را داشته باشد.
- باید جلوی ورود رطوبت و خیسی را به لایه های زیرین و ساختمان بگیرد.
- باید عایق رطوبت و حرارت باشد.
انواع رنگ نما
رنگ نما برای محدوده ی بیرونی ساختمان و روی دیوارها و ستون ها، دارای مدل ها و انواع مختلفی است. هر کدام از انواع رنگ نما می تواند قیمت مختلفی داشته باشد و نسبت به نوع مصالح به کار رفته در نمای بیرونی، استفاده شود.
رنگ نمای ساختمان انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:
- رنگ لاتکس یا اکریلیک
- رنگ های الاستیک سیلیکونی
- پوشش کنیتکس
- رنگ نانو خود تمیز شونده
- رنگ روغن اکسپلوس مخصوص
- رنگ روغنی مخصوص نما کاری
خواص استفاده از رنگ نما
استفاده از رنگ نما برای ساختمان، بهترین گزینه برای زیبا سازی و حفظ نمای آن می باشد. بسیاری از ساختمان ها به خاطر نداشتن نما، از نظر جلوه های بصری، بسیار ناخوشایند زشت می باشند. همچنین، فقدان رنگ نما، از نظر صرفه جویی در انرژی، آن ها را دچار مشکل می کند.
رنگ نمای ساختمان، دارای خواص بسیار زیادی است که وجود آن را برای هر بنا و ساختمانی، ضروری می کند. برخی از خواص رنگ نمای ساختمان شامل موارد زیر است:
- جلوگیری از نفوذ سیالات به ساختمان و مصالح به کار رفته در آن
- برخی از رنگ های مخصوص نما، مانند لاتکس یا رنگ اکریلیک در گذر زمان ترک نمی خورند و در مقابل نور آفتاب، مقاومت بالایی دارند.
- اکثر رنگ های روغنی و خود تمیز شونده خاصیت ضد باکتریایی دارند و آب گریز هستند.
- ساختمان هایی که در نمای آنها از رنگ نماکاری استفاده شده باشد، نسبت به حفظ انرژی گرمایی در زمستان و حفظ انرژی سرمایی در تابستان، بهتر عمل می کنند.
نمای مرکب عایق و مزایای آن
در تعریف نمای مرکب ساختمان باید گفت که نمای مرکب به عنوان یک سیستم عایق است که از طریق آن می توان نوعی حفاظ و عایق روی نمای خارجی ساختمان ایجاد کرد تا از نفوذ رطوبت یا گرما و سرما به داخل محوطه ساختمان جلوگیری شود.
در برخی از موارد می توان به جای استفاده از رنگ تنها، از عایق مرکب استفاده کرد. عایق مرکب نوعی سیستم است که از متریال مختلف ساخته می شود. مثلا نمای کامپوزیت یا اتیکس ETICS حرارتی بیرونی، از نمونه های بسیار خوب برای نمای عایق مرکب ساختمان است.
مزایای نمای مرکب عایق
فواید نمای مرکب عایق برای ساختمان، به مراتب بیشتر از رنگ نمای ساختمان به تنهایی است. مواد به کار رفته در نمای عایق مانند کامپوزیت و پلی استایرن یا هر چیز دیگر، می تواند ساختمان را از گزند مواردی چون نفوذ آب و خیسی و همچنین هدر رفت انرژی، مصون کند.
ساختمان هایی که نمای عایق مرکب دارند، مقاومت بالایی دارند و عمر و دما ساختمان را برای مدت زمان طولانی، بالاتر می برند.
نمای عایق مرکب از نظر زیبایی نیز دارای مزایای خوب است و شاید نتواند به تنوع رنگ نمای ساختمان باشد اما باز هم در جایگاه خود، شکل زیبایی دارد.
برای زیبایی بیشتر این سیستم نماکاری می توان در محوطه سازی محیط اطراف ساختمان، از واش بتن و مبلمان شهری یا تزئینات محیطی دیگر استفاده کرد.
کلام آخر
کاربرد نما و رنگ نمای ساختمان در اکثر ساختمان ها و سازه های آجری یا حتی فلزی، همیشه احساس می شود زیرا یک محافظ قدرتمند است که نباید دست کم گرفته شود. باید نسبت به نوع مصالح به کار رفته در ساختمان، نمای سازگار با آن و همچنین رنگ نمای آن انتخاب و استفاده شود.
این مصالح یکی از انواع محصولات تولیدی پروفسور میباشد که به منظور پوشش نهایی (نما) ساختمان بصورت رنگی قابل اجرا می باشد .
خواص:
پوشش نهایی رنگی نما و تنوع در رنگ بندی.
قابلیت چسبندگی و پیوند قوی با سطح زیرین.
مقاومت بالا در شرایط آب و هوایی.
کاهش تمایل به جمع شدگی و عدم ایجاد ترک های انقباضی ناشی از خشک شدن و عدم پوسته شدن.
مقاومت در برابر نفوذ رطوبت به دلیل استفاده از یک لایه محافظ پلیمری بر روی سطح نهایی.
حداکثر ضخامت 1 تا 3 میلیمتر.
قابل ارائه در طرح ها و تکسچرهای مختلف .
قابل اجرا با استفاده از ابزار های طرح دار ، پاشش و … .