جدا از نوع موزاییک و جلوههای بصری و جنبههای کیفی این نوع مصالح مورد کاربرد در ساخت کفپوش سازههای ساختمانی، مدلهای چینش موزاییک هم اهمیت زیادی دارد و در صورت انتخاب طرحهای جذاب به ابعاد بصری محیط افزوده میشود. شکل و ابعاد انواع موزاییک شامل واش بتن، موزاییکهای پرسی و… مناسب یک یا چند مدل چینش موزاییک ساخته میشود و سطوح کف را بهعنوان بخش مهم هر سازه ساختمانی یا محوطه سازی تکمیل میکند.
فهرست مطالب
روشهای اجرای موزاییک
چینش موزاییک طرح یا الگویی تکرار شونده است که بر اساس شکلگیری یک نظم کلی ماهیت پیدا میکند و علاوه بر روشهای استاندارد و شناخته شده، از خلاقیت و علایق کاربران و اجراکنندگان چیدمان هم تأثیر میگیرد. بنابراین انواع مدلهای چینش موزاییک واش بتن یا هر نوع موزاییک دیگری را میتوان در موارد شناخته شده و خلاقانه آن جستجو کرد و به برخی از موارد آن اشاره کرد.
چینش ساده یا مستقیم موزاییک
استانداردترین نحوه چینش موزاییک بهصورت ساده یا مستقیم است که برای موزاییکهای مربع شکل انتخابی مطمئن، ساده و خنثی به نظر میرسد.
چینش مورب یا قطری موزاییک
در این نوع چیدمان انواع موزاییک مربع، بهصورت لوزی و با زاویه ۴۵ درجه در کنار یکدیگر قرار میگیرند و جلوه ظاهری آن نسبت به چیدمان مستقیم، کمی فعالتر به نظر میرسد.
چینش شطرنجی موزاییک
این مدل ساده و جذاب، بر اساس در کنار هم قرار گرفتن رنگهای متفاوت موزاییک به شکل مستقیم یا قطری در کنار یکدیگر اجرا میشود.
چینش چپ و راست موزاییک
برای موزاییکهایی که مستطیل شکل هستند، این مدل مناسب است و به شکل یک قطع موزاییک طولی، یک قطعه عرضی چیدمان میشود.
چینش قطری خالدار
در این شیوه چیدمان موزاییک، موزاییکها به شکل مستقیم اما با فاصله از یکدیگر چینش میشوند و فضای ثابت بین آنها با تکه موزاییکهای کوچکتر با رنگ متفاوت پر میشود و در رئوس اضلاع موزاییکهای بزرگ هم موزاییکهای کوچک همرنگ استفاده میشود تا کفپوش در نهایت جلوهای خالدار پیدا کند.
چینش چرخ دندهای موزاییک
در این شیوه و مدل چینش موزاییک، به موزاییکها با ابعاد بزرگ و کوچک نیاز است. موزاییک کوچک در وسط قرار میگیرد و چهار موزاییک بزرگ دور آن کار گذاشته میشود و این حالت تکرار میشود.
چینش سبدی موزاییک
بدون شک موزاییک واش بتن مستطیلی به دلیل مشخصات فنی و زیبایی بصری و همینطور فراهم کردن امکانات خاص برای چینش موزاییک مانند چینش سبدی، جایگاه خوبی بهعنوان بهترین نوع موزاییک برای حیاط دارد. در این شیوه دو قطعه موزاییک مستطیل شکل یک واحد مربع را تشکیل میدهد و واحدهای کناری هم باید به همین ترتیب منتهی در راستای مخالف، چینش شود.
چینش آسیاب بادی موزاییک
الگوی این مدل چینش موزاییک، یک موزاییک مربعی کوچک در وسط و چهار موزاییک مستطیلی (با عرض مشابه موزاییک مربعی و طول دو برابر) در اطراف آن است.
در هنگام اجرای موزاییک باید به نکات زیر توجه داشته باشیم
- زیرسازی مناسب
- زیرسازی با مهیا کردن بستر مناسب چیدمان موزاییک از بخشهای مهم اجرای موزاییک است و در آن باید به نکاتی مانند عایقکاری (در صورت لزوم)، ایجاد شیب مناسب به سمت آبروها، استفاده از لایه مناسب زیر بتن و… توجه کرد.
تهیه ملات مناسب
رفتار انواع مختلف موزاییک حیاطی نسبت به ملات ساده اجرای موزاییک متفاوت است و ملات تهیه شده باید با توجه به ترکیب مناسب هم نوع موزاییک و توجه به مواد اولیه آن تهیه شود.
توجه به طرح و نقوش موزاییک
خیلی از مدلهای موزاییک دارای طرح هستند و چینش آنها بیشتر از مدلهای چینش، منوط به اجرای صحیح طرح آنها در کنار یکدیگر است.
موزاییک بزرگ برای محیطهای بزرگ و موزاییک کوچک برای محیطهای کوچک!
البته این یک قاعده و انتخاب قطعی نیست، اما برای حاصل کردن نتیجه مناسب، بهتر است طی اجرای موزاییک از این قاعده پیروی شود.
مدلهای انواع موزاییک
درابتدای مطلب به برسی چینش ومدل های مختلف کفپوش ها پرداختیم در ادامه نیز به معرفی انواع موزاییک ها قابل اجرا اشاره میکنیم .
موزاییک پرسی
مدلهای مختلف موزاییک پرسی که بیشتر افراد با آن از طریق مشاهده بیشتر موزاییکهای استفاده شده در پیاده روها و معابر پرتردد آشنایی دارند، بر اساس دو لایه متراکم شده توسط دستگاههای پرس و وارد آمدن بار و فشار کافی بر این لایهها ساخته میشود.
لایه زیرین این نوع موزاییک حیاط، بتن و لایه رویی آن پودر سنگ یا سنگدانههای ریز و درشت به همراه ملات و مکملهایی مانند چسب بتن، مواد زرینی و هر نوع افزودنی دیگری است که تولیدکنندگان برای ساخت این نوع مصالح مورد کاربرد در محوطهسازی در نظر گرفتهاند.
موزاییک پرسی دارای استحکام، دوام و مقاومت بالایی در برابر عوامل طبیعی مانند سرما و گرما است و از نظر ظاهر هم از انواع موزاییک نسبتاً قابل توجه به شمار میآید.
موزاییک پلیمری
برای شناخت این نوع موزاییک و تفکیک موزاییک پلیمری از سایر انواع موزاییک، بهترین راه توجه به ظاهر نمونهها و مدلهای مختلف آن است. در میان ویژگیهای اصلی مدلهای مختلف موزاییک پلیمری از نظر ظاهر، براق بودن جلوه آن در کنار امکان قالب گیری و ساخت موزاییک پلیمری در اشکال و بافتهایی مانند سنگ طبیعی، قابلتوجهتر بوده که ناشی از به کار رفتن بتن و مواد پلیمری در ترکیب مواد تشکیلدهنده این نوع موزاییک است. از نظر کاربرد هم موزاییک پلیمری که با نام سنگ پلیمری هم شناخته میشود، انتخاب ایدئالی برای محوطه سازی است و بهراحتی میتوان آن را در دسته بهترین انواع موزاییک برای حیاط قرار داد.
موزاییک صاف
مدلهای مختلف موزاییک صاف به دلیل بافت یکنواخت و میزان نفوذپذیری کمتر آن، مورد توجه کاربردهایی قرار دارد که این عامل برایشان به دلیل راحتتر تمیز شدن موزاییک صاف نسبت به موزاییکهایی شیار دار هستند اهمیت دارد. به دلیل همین ویژگی، کاربرد انواع موزاییک صاف بیشتر از پوشاندن سطوح کف فضاهای بیرونی مانند حیاط و هر نوع محوطه سازی دیگر، برای فضاهای داخلی مانند سرویسهای بهداشتی، کفپوش داخلی منازل و غیره مناسب است، اما بهعنوان یک موزاییک زیبا با امکان بازسازی جلوههای بصری متنوعی مانند گرانیت، برای پوشاندن سطوح کفِ فضاهای بیرونی و بهخصوص حیاط هم مناسب است.
موزاییک واش بتن
ظاهر طبیعی که به دلیل به کار رفتن سنگدانههای رنگی ریز در ترکیب مواد موزاییک واش بتن ایجاد شده است، اصلیترین مشخصه این نوع موزاییک است که خیلی از کاربران بهعنوان یکی از بهترین موارد موزاییک حیاطی علاقهمند به استفاده از واش بتن و ترتیب دادن یک چینش موزاییک زیبا با استفاده از آن هستند. بافت دارای اصطکاک هم از دیگر مشخصههای این نوع موزاییک است که خدمات ساخت و فروش انواع و مدلهای مختلف آن توسط پروفسور کو ارائه میشود.
مدل هاو ابعاد انواع محصولات تولیدی پروفسور به شرح زیر میباشد:
ابعاد 40*40: کفپوش بتنی ( پوست ماری ) – موزاییک واش بتن
ابعاد 60*30: کفپوش بتنی ( ضربدری ) – موزائیک واش بتن
ابعاد 30*30: سنگ مصنوعی (سمنت پلاست- سنگ مصنوعی) – موزائیک واش بتن
ابعاد20*20: کفپوش بتنی (پوست ماری )- موزاییک واش بتن
ابعاد10*20: کفپوش بتنی آجری
بدون ابعاد : کفپوش بتنی پاذلی (پنج ضلعی)